Wat is claudicatio?

Claudicatio intermittens

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Patiënten blijven veelvuldig stilstaan voor etalages omdat ze pijn ondervinden bij het stappen die vermindert of verdwijnt in rust. Deze pijn is een gevolg van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen, ook wel perifeer arterieel vaatlijden genoemd. Door vetafzetting in de slagaders en verkalking van de wand vernauwen de slagaders (atherosclerose). Hierdoor kan er minder bloed door de slagader stromen waardoor de spieren te weinig bloed en dus te weinig zuurstof krijgen. Het gebrek aan zuurstof leidt tot verzuring van de spieren en pijn die mogelijk als kramp aanvoelt. Patiënten met claudicatio intermittens kunnen deze pijn of kramp tijdens het stappen ervaren in de kuit, bil of bovenbeenspieren. Door deze klachten neemt de stapafstand af en wordt het algemene dagelijkse functioneren beperkt.

Wat kan je eraan doen?

Aanpassen leefstijl

  • Stoppen met roken aangezien roken rechtstreeks invloed heeft op de vernauwing van de bloedvaten.
  • Gezonde en gevarieerde voeding met het oog op een gezond gewicht en het beperken van de risicofactoren (diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte).
  • Voldoende bewegen want dit is niet enkel goed voor de bloedsomloop; het verlaagt ook de gemiddelde bloeddruk, het bevordert de suikerstofwisseling, versterkt de spieren en verbetert de algemene conditie.

Gesuperviseerde staptraining

Uit verschillende studies is gebleken dat gesuperviseerde staptraining een (kosten)effectieve behandeling is voor patiënten met claudicatio intermittens. Deze staptraining werkt het best onder begeleiding van een gespecialiseerd kinesitherapeut (erkend claudicatiotherapeut). Onder begeleiding van de kinesitherapeut wordt getracht de pijnvrije stapafstand op te bouwen d.m.v. staptherapie en wordt de patiënt aangemoedigd om deze staptraining vol te houden. Ook fungeert de claudicatiotherapeut niet enkel als kinesitherapeut, maar eveneens als coach om een aantal leefstijlverandering te introduceren en te begeleiden. Na een aantal weken van intensieve staptraining bij de kinesitherapeut wordt de begeleiding stilaan afgebouwd en traint de patiënt steeds meer zelfstandig. Meestal wordt er na een drietal maanden reeds een goed resultaat behaald. Het hele traject kan tot een jaar duren. Het belangrijkste advies op lange termijn blijft hoe dan ook dat men moet blijven stappen, wandelen en bewegen!

Bron: Claudicatiocare

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait